Kalp Konuları
Yükleniyor...

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Kalp Büyümesi Nedir ?

Kategori : Kalp Hastalığı

Kalp Büyümesi

Kalp Büyümesi
 Kalp büyümesinin tedavisi var. "Ne kadar erken, o kadar iyi" kuralı kalp büyümesi sorununda da geçerli. Tedavisinden önce kalp büyümesine ortam hazırlayabilecek sağlık sorunlarına bakalım.

Yüksek tansiyon. Her yerde olduğu gibi kalp büyümesinde de risklerin başını çekiyor. Tansiyonunuz 14’e 9 ve üzerindeyse kalp büyümesi riski altında olabilirsiniz.

Kalıtım. Yakın bir akrabanızda (anne baba ya da kardeşler gibi) kalp büyümesi varsa siz de kalp büyümesi şüphelileri arasındasınız.

Koroner kalp hastalıkları. Kalp damar hastalığınız varsa yağ plakları damarlarda cirit atıyor, damarlar sertleşiyor ve tıkanıyor demektir. Damardaki plaklar kalp krizine neden olabilir; kalbinizin bir ya da birkaç kası ölebilir. Sonraki aşamada kan pompalamak için kalbinizin daha çok çalışması gerekir. Sonuç: kalp büyümesi.

Doğuştan gelen kalp hastalıkları. Kalbinizin yapısını etkileyen bir hastalıkla doğduysanız kalp büyümesi riski altında olabilirsiniz.

Kalp kapakçığı hastalıkları. Kalp kapakçıklarından birindeki hasar kalbin düzgün işleyişini olumsuz etkiler. Kalbin daha çok çalışmasına neden olur. Böylece kalbiniz büyüyebilir.

Kalp krizi. Kalp krizi geçirmiş olmanız kalbinizin genişleme riskini arttırır.

Kalp büyümesi komplikasyonları

Kalp büyümesi komplikasyonları

Kalp yetmezliği. Kalp büyümesi kalp yetmezliğine neden olabilir. Kalp vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda kan pompalayamaz. Kalp kasları zayıflar. Damarlarınız daralır. Vücudunuza yeterli miktarda kan ulaşamaz.

Kan pıhtılaşması. Kalp büyümesi kanda pıhtılaşmaya neden olabilir.

Kalp hırıltısı. Kalp büyümesi belirtileri olan kişilerde kalp hırıltısı görülme olasılığı da yüksek. Bu sorunda kalp kapakçıklarından ikisi düzgün biçimde kapanamaz. Kalbin içinde kan ters yöne akabilir. Kalp hırıltıları tehlikeli olmayabilir. Ancak doktorun görmesi şart.

Ani ölümler. Kalp genişlemesi kalp ritminizde bozukluklara neden olabilir. Kalp ritminin çok yavaş ya da çok hızlı olması bayılmaya, hatta ani ölüme neden olabilir.

Kalbinizde sorun olduğunu düşünüyorsanız, kalp hastalıkları riskinden endişeliyseniz, kalp hastalıkları ailenizde kol geziyorsa aile hekiminizle görüşün. Sorun erken teşhis edilirse tedavisi daha kolay.

Kalp büyümesi testleri

Kalp büyümesi testleri

Göğüs röntgeni. Röntgen sonuçları doktorunuzun kalbinizin ve akciğerlerinizin ne durumda olduğunu görmesine yardımcı olur.

Elektrokardiyogram. Kalp vuruşları kağıda dökülür. Doktorunuz bu testle kalp ritim bozuklarını, kalp krizi hasarlarını belirleyebilir.

Ekokardiyogram. Ses dalgalarıyla kalbinizin videosu çekilir. Kalbinizin atış yeterliği, kalp kapakçıklarının durumu, doğuştan gelen kalp hastalığı bu yöntemle yakalanabilir.

Stres testi. Fiziksel aktivite sırasında kalbinizin nasıl çalıştığını anlamaya yardımcı olur.

MR. Kalbinizin fotoğrafı çekilir. Bu fotoğrafla kalbinizde büyüme olup olmadığı görülebilir.

Kan testi. Kanınızdaki bazı maddelerin miktarını ölçmek için gerekli olabilir. Kan testi kalp hastalıklarına ve diğer belirtilere neden olan bit yeniğini bulmaya yardımcı.

Biyopsi. Kalp damarlarınızdan birine ince bir tüp yardımıyla girilip küçük bir örnek alınır. Alınan örnek laboratuvar ortamında incelendikten sonra kalp büyümesiyle ilgili bir sonuca varılabilir.
Kalp büyümesi tedavisi
Kalp büyümesinin tedavisi hem ilaçlarla hem de cerrahi operasyonla mümkün.

Kalp büyümesinden kardiyomiyopati ya da başka bir kalp hastalığı sorumluysa ilaç tedavisine başvurulabilir. İlaçların işe yaramadığı yerde kalp büyümesini tedavi etmek için cerrahi işlemler de gerekli olabilir. Bu işlemler şöyle:

• Kalp kapakçığı ameliyatı
• Koroner bypass ameliyatı
• Kalp nakli

Kalp Büyümesi İçin Önlemler

Kalp büyümesi için önlemler

Kalbinizdeki büyümeyi engelleyemezsiniz. Ailenizde kardiyomiyopati gibi kalp hastalıkları varsa doktorunuzu bu konuda bilgilendirin. Kalp büyümesinde diğer kalp hastalıklarında olduğu gibi erken teşhis kritik önemde.

Kalbinizi zayıflatacak şeylerden uzak durmak kalp yetmezliği gibi riskleri ortadan kaldırabilir. Alkol ve uyuşturucu kullanmamak, yeterli miktarda vitamin ve mineral almak buna örnek. Beslenmenizle yüksek tansiyonunuzu kontrol edebilir, egzersiz ve ilaçlar yardımıyla ilerde oluşabilecek kalp hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz.

Koroner damar hastalıkları için risk faktörlerini kontrol etmek kalp büyümesi ve kalp yetmezliği gibi kalp hastalıkları riskini de düşürür. Koroner damar hastalıklarını engellemek için sigarayı bırakın. Yüksek tansiyonunuzu, diyabetinizi ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun.

5 yorum

55 yaşında babam var, ve kalp krizi geçireli 1 ay oldu. kalbinde büyüme olur mu acaba. bilen arkadaşlar yorum yapabilir mi ?

Her kalp büyümesi cidi bir hastalık olamayabilir. Çoğu kalp büyümelerinde ise genelde altında yatan başka hastalıklardan meydana çıkan kalp büyümesi bazı hastalarda çok ciddi olmaz iken, bazılarında ise cidi bir hastalıktır. Önce bunu söylemek istedim

Kalp büyümesi bazı hastalarda hiç bir belirti göstermeyebilirken, bazı hastalarda ise nefes darlığı, baş dönmesi, düzensiz nabız atışı, bacaklarda, kollarda, ve akciğerde sıvı ve tuz toplanmasından kaynaklanan ödem sişlikler, öksürük, göğüs ağrısı ve bu ağrı genelde 20 dakikadan fazla sürebilen ve çoğu zaman nitrogliserin ilacı ile'de geçmeyen ağrı şiddetli, keskin veya belirsiz şekilde şikayetler bulunuyor ise doktora görünmenizi öneririm.

bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim. kalp büyümesi yokmuş babamda.

Kızım dilate katdiyomiyopati hastadi.sol kalp karincigi buyumesi tedavi edilebilirmi