Kalp Konuları
Yükleniyor...

19 Temmuz 2013 Cuma

Akut ve Kronik Kalp Yetersizliği Nedir

Kategori : Kalp Hastalığı

Akut ve Kronik Kalp Yetersizliği

Akut ve Kronik Kalp Yetersizliği
Kalp yetersizliğinin alışıla gelmiş önemli sınıflamala - rından biri de kalp yetersizliğinin klinik olarak ortaya çıkışına göre akut veya kronik olarak ayırımıdır. Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti (ESC) “akut” kelimesini kimileri hastalığın ciddiyeti, kimileri ise dekompanze durum, hatta yeni başlayan kalp yetersizliği olarak değerlendik - lerinden dolayı 2008 yılı kılavuzunda farklı bir sınıflan - dırmayı ön görmüştür. Söz konusu yeni sınıflandırmada yeni başlayan KY ilk kalp yetersizliği atağını, geçici KY ise belli bir sürede semptomatik olan ve uzun dönem te - davinin gerekli olabileceği hastaları (örneğin toparlanma döneminde olan miyokardit olgular, iskemiye bağlı orta - ya çıkan ve revaskülarizasyonla düzelen hastalar ve sta - bil, kötüleşen veya dekompanze kronik kalp yetersizliği hastaları) yer almaktadır. 2 Akut tabloda ani başlayan isti - rahat ve/veya egzersizle birlikte nefes darlığı söz konusu iken kronik durumda periferik ödem ve asit ön planda olabilmektedir. Zaman içerisinde pulmoner venöz kapa - sitenin volüm yüklenmesine adaptasyon göstermesinden dolayı alveollerdeki sıvı birikimi tüm akciğerdeki sıvı artışına rağmen azalacaktır.

Sol ve Sağ Kalp Yetersizliği
Sol ve Sağ Kalp Yetersizliği

Kalp boşluklarına göre yapılan sınıflandırmada özellikle pulmoner veya sistemik konjesyonu, sıvı birikmesine bağlı pulmoner ödem veya ayak bileği ödemi vurgula - mak istendiğinde kullanılmaktadır. Sağ ventrikül yeter - sizliğinin en sık sebebi sol ventrikül yetersizliğin neden olduğu pulmoner arter basıncın yükselmesi, yetersiz böbrek perfüzyonu, su-tuz retansiyonu ve dolaşımda sıvı birikmesidir.

Yüksek ve Düşük Debili Kalp Yetersizliği
Yüksek ve Düşük Debili Kalp Yetersizliği

Yüksek debili KY’nin en sık sebepleri anemi, tirotoksi - koz, septisemi, karaciğer yetmezliği, artriyovenöz şantlar olmaktadır. Yapısal kalp hasarı olmaksızın kalbin de - bisine bağlı olarak çıkan klinik tablolarda semptomlar sebebe yönelik tedaviyle tamamen düzelebilmektedir