Kalp Konuları
Yükleniyor...

26 Mayıs 2014 Pazartesi

Pulmoner Darlık

Kategori : Kalp , Kalp Hastalığı , Kalp Hastalığı Belirtileri , Kalp Hastalıkları , Pulmoner Darlık , Pulmoner Darlık Tanısı , Pulmoner Darlık Tedavisi

Pulmoner Darlık Nedir



Kalbin sağ tarafından çıkan, akciğere giden ana damardaki veya bu damarın kapağındaki darlık anlamına gelmektedir. Kalbin sağ karıncığı dar olan damardan veya kapaktan akciğere kan gönderebilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalmaktadır. Darlık hafif, orta ve ağır derecede olabilmektedir. Hastanın yakınmaları, bulguları, tedavi gerekip gerekmediği ve tedavi şekli tamamen darlığın derecesine bağlı olmaktadır.


Pulmoner Darlık Tanısı Nasıl Konulur ?

Pulmoner darlık tanısı genellikle muayene sırasında üfürümün duyulması ile konulmaktadır. Kesin tanı çocuk kardiyoloji uzmanınca yapılan muayene ve ekokardiyografi ile konulmaktadır.


Pulmoner Darlık Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır

Hafif olan darlıklarda, çocuğa herhangi bir zarar vermediği için müdahale edilmemektedir. Bununla birlikte bazı vakalarda darlığın derecesi zamanla artabiliyor. Bu nedenle darlığın derecesi ekokardiyografi ile takip ediliyor. Orta ve ağır derecede darlığı olan hastalarda balonlu kateter ile darlığı genişletme yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemin sonuçsuz kalması halinde, nadir olarak ameliyat da gerekebiliyor.


Pulmoner Darlık Hastalığında İleriye Dönük Yapılması Gerekenler

Sünnet, diş çekimi, diş dolgusu gibi bazı girişimler öncesinde endokardi de (kalbin iç tabakasının iltihabı) karşı koruyucu tedaviye ihtiyaç olunuyor. Hastaların belli aralıklarla doktor kontrolünde olması gerekiyor.